Periyodik Muayene İş yerlerinde periyodik olarak yapılması zorunludur. İşverenler çalışanlarını düzenli aralıklarla kontrol ettirmelidir. Bu arlık 6331 sayılı kanuna göre;
Çok tehlikeli firmalarda yılda bir kez,
Tehlikeli sınıftaki firmalarda üç yılda bir kez,
Az tehlikeli firmalarda periyodik muayene beş yılda bir kez olmalıdır.
Periyodik Muayene Nedir?
6331 Sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre;
çalışanlar yukarıda verilen bilğilere göre periyodik muayene olmaları gerekmektedir. Periyodik Muayene aynı zamanda, İşe Giriş Sağlık Raporu, Tehlikeli ve Ağır İşlerde Çalışabilir Raporu, Yüksekte Çalışma Raporu, İlk İşe Giriş Sağlık Raporu, OSGB Sağlık Raporu, Çalışma Raporu, Bursa Sağlık Raporu gibi isimlerle bilinmektedir.
Periyodik sağlık Muayenesi olabilmek için çalışanlar yaptıkları işlere göre önce Sağlık Tetkikleri olmalıdır. Akciğer Filmi, Solunum Fonksiyon Testi , Tam kan sayımı, Ekg, Açlık kan şekeri, Tokluk Kan şekeri, Portör Testleri, bogaz kültürü, gaita, idrar testleri, Odyo gibi testleri periyodik olarak yaptırılarak Periyodik Muayene Formu doldurulur.
Periyodik Muayene Kimler Yapabilir?
Periyodik muayene işyeri hekimleri tarafından yapılır. İşyeri hekimi bulunmayan yerler Bursa OSGB firmaları ile iletişime geçip OSGB firmalarından İşyeri hekimi hizmeti alarak çalışanlarına periyodik sağlık muayenesi yaptırabilir. Mevzuat gereği 50 altı çalışanı ve az tehlikeli sınıfa giren firmalar çalışanlarına periyodik muayneyi aile hekimlerinden aldırabilirler.
Periyodik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?
İşyeri Hekimi tarafından yapılan periyodik sağlık muayenesi, çalışanların yapacakları işlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin kimyasal maddelerin bullunduğu bir ortamda çalışan işçilerin belli bir zamandan sonra vucudlarında kimyasal maddelerin neden olduğu haslalılar ve belirtilerin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Bu durumlarda işyeri hekimleri gözle muayenenin yanında çalışanlardan Hemogram( tam kan Sayımı) testini yaptırmasını isteyim kan değerlerinde kimyasal maddelerin bulunup bulunmadığı ve daha önceki Periyodik Sağlık Muayene sonucuna göre kıyas yaparak, çalışanın kimyasal maddeye maruz kalıp kalmadığını ve oluşabilecek meslek hastalığının önüne geçebilmesi için Periyodik Muayene yapar. Periyodik sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır sorusuna ayrıntılı degindiğimiz İşe Giriş Sağlık Raporu Sayfamızıda ziyaret edebilirsiniz.
İşe Giriş - Periyodik Muayene Formu
İşe başalayacak çalışnlara doldurulan forma İşe Giriş Sağlık Raporu Formu denir. Diyelimki çalışma alanımız bir maden ocağı olarak düşünelim. İşe başlamadan önce işveren bizden İşe Giriş Sağlık Raporu istedi ve bizde gidip bir tane OSGB Firması bulup İşe Giriş Sağlık Raporumuzu aldık ve gidip maden ocağında işimize başladık. Maden ocakları Çok Tehlikeli İşyeri olduğundan dolayı çalışanlar her yıl Sağlık Raporu almalıdır. Maden ocağında yaptığımız calışmalrda tozlu bir ortam olduğundan çeşitli zararlı tozlara maruz kalmış olabiliriz aslında bütün işyerlerinde buna benzer durumlar oluşmaktadır. Maden ocağında ki örnek gibi yaptığız işle alakalı işe girişte aldığımız sağlık raporunu yenilememiz gerekecektir ve buna Periyodik Sağlık Muayenesi denir. İlk işe girişte aldığımız rapor ile Periyodik Sağlık Muayenesi karşılaştırılıp bizim bu tozlu oratmda ne kadar etkilendiğimiz görülerek önlem almak için çok önemlidir. İşe giriş / Periyodik Muayene Formu hangi durumlarda doldurulması gerekiyor ve ne anlama geldiği konusunda ayrıntılı inceleme için Bursa İşe Giriş Sağlık Raporu sayfamızı incelemenizi öneririz. Bursa OSGB Firmamızdan da yardım alabilirsiniz.
Periyodik Sağlık Taraması Nerede Yapılır?
Periyodik sağlık taraması iş sağlığı ve güvenliği firmalarında laboratuvar tetkikleri yapma için yetki almış olan OSGB firmalarında yapılır. yapılacak tetkiklere göre çalışana periyodik muayene formu doldurulur. Periyodik sağlık taraması aynı zamanda diğer ismide sağlık tetkiki olarak geçer.
Periyodik Muayene Ücreti Ne Kadar?
Periyodik Muayene ücreti belirlenebilmesi için işyeri hekiminin istediği Sağlık Tetkiklerinin ve yapılacak işin ne olduğunun önemi vardır. Yapılacak olan Sağlık tetkiklerine göre Periyodik Muayene Ücreti belirlenir. Tahliller ve form için iletişim numarasından (0544 221 6809 ) iletişime geçebilirsiniz.
Periyodik Muayeneler Kaç Yılda bir yapılır?
Periyodik muayeneleri işyerleri tehlike gruplarına göre her yıl, üç yılda bir kez ve beş yılda bir kez olmak üzere periyodik olarak gerçekleştirilir.
Çok Tehlikeli İşlerde Periyodik Muayene Süresi?
Çok Tehlikeli İşlerde Periyodik Muayene her yıl yapılmalı ve sonucları işyeri hekimi tarafından değerlendirlmelidir. Sonuçlara göre çalışanların sağlık durumları incelenip o işi yapmaları sonucunda oluşabilecek meslek hastalıklarını önlenmelidir. Periyodik sağlık muayenesi yaptırmamanın cezası yönetmelikte belirlenmiştir. Bu cezaya maruz kalmamak için Bursa OSGB Firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. 0544 221 68 09 veya 0224 222 01 10 numaralarından bilgi alabilirsiniz.
Tehlikeli İşlerde Periyodik Muayene Süresi?
Tehlikeli İşlerde Periyodik Muayene her üç yılda bir yapılmalı ve sonucları işyeri hekimi tarafından değerlendirlmelidir. Sonuçlara göre çalışanların sağlık durumları incelenip o işi yapmaları sonucunda oluşabilecek meslek hastalıklarını önlenmelidir. Periyodik sağlık muayenesi yaptırmamanın cezası yönetmelikte belirlenmiştir. Bu cezaya maruz kalmamak için Bursa OSGB Firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. 0544 221 68 09 veya 0224 222 01 10 numaralarından bilgi alabilirsiniz.
Az Tehlikeli İşlerde Periyodik Muayene Süresi?
Az Tehlikeli İşlerde Periyodik Muayene her beş yılda bir yapılmalı ve sonucları işyeri hekimi tarafından değerlendirlmelidir. Sonuçlara göre çalışanların sağlık durumları incelenip o işi yapmaları sonucunda oluşabilecek meslek hastalıklarını önlenmelidir. Periyodik sağlık muayenesi yaptırmamanın cezası yönetmelikte belirlenmiştir. Bu cezaya maruz kalmamak için Bursa OSGB Firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. 0544 221 68 09 veya 0224 222 01 10 numaralarından bilgi alabilirsiniz.